Blog

Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.

Tinos, een veilige en heilige haven

Griekse huismiddeltjes

griekse_huismiddeltjes

Griekse huismiddeltjes

Sinds jaar en dag worden in Griekenland huismiddeltjes gebruikt bij kwalen. Veelal zijn dit oeroude, overgeleverde recepten met natuurlijke ingrediënten, maar soms komen er nieuwe bij; Wie kent niet de gevleugelde uitspraak van de vader van de bruid uit de film 'My big fat greek wedding': "Put som Windex on…"?

Hier volgen enkele oude, vertrouwde en nieuwere huismiddeltjes die men in Griekenland gebruikt.

Let op!

De hieronder verstrekte informatie is alleen voor informatieve doeleinden.
Raadpleeg bij klachten altijd een arts!

buikklachten
Blaasontsteking

Blaasontsteking kan voorkomen worden door veel water te drinken en voldoende vitamine C binnen te krijgen.
Toch blaasontsteking opgelopen? Los bij de eerste symptomen een halve theelepel zuiveringszout ('Baking Soda') op in een glas water en drink het eenmaal per dag, na het eten. Zuiveringszout vermindert het vermogen van bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Fruitsoorten met bacteriedodende eigenschappen en een hoog vitamine C gehalte, dat de zuurgraad van de urine verhoogt, zijn: bramen, frambozen, cranberry's en ananas.

Buikpijn

Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Bij lichte buikklachten kun je op de nuchtere maag een eetlepel Sint Janskruidolie innemen en kamillethee drinken.

Constipatie

Eet verse of gedroogde pruimen, vijgen en peulvruchten. Of drink het water waarin je de gedroogde vruchten hebt laten wellen, of het afgekoelde water waarin de peulvruchten zijn gekookt.
Griekse yoghurt en andere zure zuivelproducten bevatten probiotica die de stoelgang kunnen verbeteren.

Diarree

Enkele middeltjes tegen diarree zijn: Rijstepap met citroen, het afgekoelde water waar de rijst in gekookt is met een beetje citroensap, of een eetlepel ongekookte Griekse koffie vermengd met het sap van een halve citroen.

Misselijkheid

Drink gemberthee. Ruik aan de schil van een sinaasappel of mandarijn.

haarproblemen
Dor en dof haar

Masseer het haar, na het wassen, met een glas sterke azijn. Laat dit minstens 5 minuten inwerken en spoel het uit.

Haaruitval

Los 1 kopje honing op in 4 kopjes heet water (niet koken!) en laat het afkoelen. Masseer deze honingoplossing, na het haar gewassen en lichtjes met een handdoek gedroogd te hebben, in het haar. Laat het ca. 10-15 minuten intrekken en spoel het haar goed uit.
Andere middeltjes die op dezelfde manier kunnen worden gebruikt zijn laurierolie, rozemarijnolie en brandnetelolie.

Roos

Om roos tegen te gaan, kun je je haar, na het wassen, spoelen met een lauwwarm afkooksel van rozemarijn of met azijnwater (een glas azijn vermengd met een glas water).

hoofdpijn
Hoofdpijn

Leg een tijdje een in azijn of afgekoeld muntafkooksel gedrenkte doek op je voorhoofd.
Griekse bergthee met citroen en honing werkt uitstekend tegen een kater.

huidproblemen
Acne

Snijd plakjes citroen of tomaat en leg deze dagelijks, 's ochtends en 's avonds, gedurende 15 minuten op de puisten. Was vervolgens met een natuurlijke zeep met een neutrale pH-waarde. Dep de puisten voor het slapengaan met een in afgekoelde kamillethee gedrenkt watje.

Blauwe plekken

Pureer een ui met wat zout en leg dit een paar minuten op de blauwe plek.

Brandwonden

Bij lichte brandwonden: Eerst ca. 5 minuten spoelen met koud water. Bedek de verbrande plek vervolgens met witte koolbladeren. Zodra het koolblad warm wordt, verwissel je het en herhaalt dit nog een of twee keer. Spoel de plek nogmaals met koud water, smeer in met Sint Janskruidolie en dek af met bijenwas (wascrème).
Niets bij de hand? Bedek de verbrande plek met flink wat speeksel en ga snel op zoek naar water.

Insectenbeten

Als je geen allergie hebt, kun je na het voorzichtig verwijderen van de angel, indien van toepassing, bijensteken deppen met een watje met ammonia, en wespensteken met een watje met azijn.
Als je niet weet waardoor je gestoken bent of geen azijn of ammoniak bij de hand hebt, kun je de prikplek natmaken met water en er wat zout of suiker opleggen om de pijn te verzachten.
Gebruik bij muggenbeten citroensap.
Insecten kun je trouwens weghouden (m.n. wespen) door een bergje Griekse koffie op een schoteltje aan te steken en te laten smeulen. Of leg op een schoteltje wat schijfjes citroen met daarin enkele kruidnagels.

mondproblemen
Blaasjes, aften

Spoel en gorgel met afgekoelde saliethee.

Droge en/of gesprongen lippen

Droge en/of gesprongen lippen kun je insmeren met honing.

Gevoelige tanden en tandvlees

Poets je tanden met zelfgemaakte tandpasta.
Meng een theelepel zuiveringszout met een theelepel fijn keukenzout. Voeg druppelsgewijs citroensap toe en roer tot je een dikke pasta hebt.
Je kunt je mond ook spoelen met een mengsel van zuiveringszout en zout (1 theelepel zout en 1 theelepel zuiveringszout opgelost in 400 ml water).

Kiespijn

Totdat je naar de tandarts gaat, kun je de kiespijn verlichten door te spoelen met afgekoelde muntthee of het bovengenoemde mengsel van zuiveringszout en zout. Een beetje kruidnagelolie rond de pijnlijke kies aanbrengen kan ook helpen, maar wees voorzichtig, want er wordt gezegd dat kruidnagelolie het gebit kan aantasten.

nagelproblemen
Broze nagels

Houd je nagels ca. 5 minuten in een bakje met ochtendurine. Was met olijfoliezeep en smeer ze in met rozenglycerine.

Kalknagels

Neem een voetenbad in een teiltje met water vermengd met een kopje appelazijn en 3 eetlepels zuiveringszout. Boen de nagels met een schuursponsje met zuiveringszout. Haal de voeten uit het voetenbad en spray de nagels met Glassex (Windex). Strooi hierover een laagje zuiveringszout en wacht tot het zout is opgedroogd. Spoel af.

oogproblemen
Droge, gezwollen of vermoeide ogen

Droge ogen kun je verminderen door in een schaaltje met afgekoelde zoutoplossing (1 afgestreken theelepel zout op 1 glas gekookt water) met de ogen te knipperen.
Gezwollen ogen kun je bedekken met schijfjes rauwe aardappel.
Kalmeer vermoeide ogen met in afgekoelde kamillethee gedrenkte wattenschijfjes of schijfjes komkommer.

verkoudheidsklachten
Hoesten

Meng het sap van 1 uitgeperste citroen met 5 eetlepels honing en een half glas gekookt water. Even laten afkoelen en opdrinken.
Voor het slapengaan een eetlepel honing innemen, zorgt voor een hoestvrije nacht.

Keelpijn

Griekse bergthee met citroen en honing werkt verzachtend en antiseptisch.
Ouzo wordt ook aanbevolen, maar aangezien alcohol de algehele weerstand juist vermindert, lijkt de bergthee me meer geschikt.

Koorts

Koorts geeft aan dat je lichaam een virus of bacteriën uit de weg probeert te ruimen.
Om je wat beter te voelen kun je ca. 200 ml rode wijn met een kaneelstokje koken tot de alcohol volledig verdampt is. Laat het afkoelen en drink het lauwwarm. Of kook een eetlepel oregano samen met een kaneelstokje in wat water en drink het lauwwarm op. Of drink het mengsel van een uitgeperste teen knoflook met het sap van een citroen en een eetlepel honing.
Leg een in tsipouro gedrenkte doek op je borst of wikkel deze om je voeten. Je kunt ook rauwe aardappelschijfjes op je voorhoofd leggen.

Oorpijn

Bij beginnende klachten: Stop voor het slapengaan een in olijfolie gedrenkt watje in het oor. Niet te diep! De volgende morgen het watje verwijderen en het oor spoelen met citroensap in lauw water (halve uitgeperste citroen vermengd met 1 kopje afgekoeld gekookt water).
Let op! Doe dit niet bij een perforatie van het trommelvlies!

Verkoudheid

Los een afgestreken theelepel zout op in een glas lauwwarm water, voeg een paar druppels citroensap toe en gebruik dit om te gorgelen en de neusgaten te spoelen door het van een schoteltje op te snuiven.
Leg 's nachts een in vieren gedeelde ui naast je bed.

Vorige post
5 / 23
Volgende post

Zoeken in alle postings

  • undraw_web_search_eetr

Andere posts

Oudere posts

Dit artikel delen:

Disclaimer  | Privacy beleid | Algemene voorwaarden

Copyright © 2005 - 2024 | www.het-boekje.nl | Alle rechten voorbehouden.