Blog

Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde en ook andere onderwerpen komen aan bod.

Tinos, een veilige en heilige haven

Grieks Restaurant Akropolis - Ermelo

grieks_restaurant_akropolis_ermelo

Grieks Restaurant Akropolis - Ermelo

Op 21 december 1984 opende de familie Botsioglou de deuren van hun "Grieks Restaurant Akropolis" in Ermelo. Achilleas was in 1968 naar Nederland gekomen en vestigde zich in Utrecht. Hij werkte tot 1984 in de bouw. Zijn droom was genoeg geld te sparen om uiteindelijk terug te gaan naar zijn geboorteplaats Thourio in het noordoosten van Griekenland en te investeren in de landbouw.
Het liep anders.

Samen met zijn vrouw Martha, die ook uit de omgeving van Thourio kwam, kreeg Achilleas twee kinderen, Apostolos en Konstantina. De kinderen die opgroeiden in Nederland en de mogelijkheid om een eigen restaurant te openen, zorgden ervoor dat de terugkeer naar Griekenland op de lange baan geschoven werd.

Thourio

thourio

Thourio

Thourio is gelegen in het noordelijke deel van de prefectuur Evros op slechts 4 km kilometer van de Grieks-Turkse grens, die gevormd wordt door de rivier de Evros. De ca. 700 inwoners leven voornamelijk van de landbouw, die op de vruchtbare laagvlakte langs de rivier bedreven wordt. Ook kent het dorp veel gepensioneerden, waarvan een aanzienlijk aantal is teruggekeerd uit het buitenland. In de jaren '60 vertrok bijna de helft van de dorpsbevolking naar landen als België, Duitsland, Nederland en elders. Eén van hen is Achilleas en ook hij is inmiddels teruggekeerd naar zijn geboortedorp.

Restaurant Akropolis

fam_botsioglou

Eigenaren Achillis, Dina en Billy

Het restaurant werd een succes en Achilleas (Achillis) en zijn gezin, die overigens in Utrecht bleven wonen, werden "echte Ermeloërs". Zo sponsorde Achillis bijvoorbeeld één van de Ermelose voetbalclubs en raakte het gezin bevriend met hun groeiende vaste klantenkring.
Tot die vaste klanten mag ik mezelf rekenen. Samen met mijn ouders ben ik er natuurlijk meteen na de opening gaan eten en sindsdien vaste klant gebleven. Het is zelfs zo dat mijn kinderen inmiddels allebei in de keuken werken.
Naast de vaste klanten uit Ermelo en omgeving komen ook vakantiegasten in groten getale het restaurant bezoeken om te genieten van het bekende glaasje ouzo aangeboden door de zaak en de typisch Griekse gerechten.

Achillis staat altijd voor iedereen klaar. Niets is hem teveel. Hij hielp me bijvoorbeeld met het snoeien van mijn druiven en kwam een muurtje stuken bij mijn buurman.
Dat druiven snoeien heeft hij goed in de vingers. Het terras van het restaurant wordt overdekt door een met druiven begroeide pergola. Wanneer je onder de druivenranken zit met Griekse muziek op de achtergrond en de heerlijke geuren die uit de keuken komen, voelt het net alsof je in Griekenland bent.

terras_grieks_resturant_akropolis_ermelo

Het terras onder de druivenranken

Sinds 2017 runnen dochter Konstantina (Dina) en haar man Wassilis (Billy) het restaurant en geniet Achillis van zijn welverdiende pensioen.
Op 24 december 2019 werd het 35-jarig bestaan van het restaurant gevierd. Het was een feest waar alle vaste gasten door elkaar zaten als één grote "Akropolisfamilie" en tot in de late uurtjes werd gegeten, gedronken en gedanst.
Restaurant Akropolis is een echt familiebedrijf. Achillis, Dina en Billy zijn de eigenaren. Broer Apostolos heeft hij een baan in de IT, maar helpt vaak mee in de drukke weekenden en vakantieperioden.
Billy kwam in 1994 naar Nederland. Nog in datzelfde jaar, in de oudejaarsnacht, sloeg de vonk tussen hem en Dina over en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Zijn koksopleiding kwam goed van pas toen hij in de zaak van zijn schoonvader kwam te werken. De zus van Billy, Maria, is in 2017 naar Nederland gekomen en werkt sindsdien eveneens in de keuken van het restaurant. Billy en Maria komen uit Thessaloniki.
Ook de twee dochters van Dina en Billy, Evangelia (Eva) en Aphroditi, worden regelmatig opgetrommeld om de gasten te bedienen. Zij zijn de derde generatie van de Griekse familie in Nederland.

Onderzoekje

Voordat ik dit en mijn vorige artikel over de Griekse diaspora schreef, heb ik o.a. alle leden van de familie een vragenlijst gegeven over hun kijk op Nederland en Griekenland en om te zien of/hoe de generaties daarin van elkaar verschilden.
Op de vraag of ze zich ooit definitief in Griekenland willen vestigen, antwoordden de twee dochters met een stelliger "ja" dan hun ouders, hoewel ook beide ouders erover denken na hun pensioen (deels) in Griekenland te gaan wonen.
Wat ze missen uit Griekenland is niet verrassend; hun familie en vrienden, het klimaat, de Griekse mentaliteit, minder stress… Kortom, eigenlijk dezelfde dingen waarom wij zo graag naar Griekenland gaan, toch?
Ze spreken allemaal zowel Grieks als Nederlands. Zowel de tweede als de derde generatie heeft Grieks geleerd op de Griekse school in Utrecht. Thuis wordt vooral Nederlands gesproken, maar in de keuken voert het Grieks de boventoon.
Ook hebben ze bijna allemaal ongeveer evenveel Nederlandse als Griekse vrienden.
Tot mijn verbazing kwam met name andijviestamppot als favoriet uit de bus op de vraag of er ook Nederlandse gerechten/tradities zijn waar ze van zijn gaan houden. Qua Nederlandse tradities scoorden Sinterklaas en Koningsdag het hoogst.
Griekse tradities, zoals de Nationale feestdag en religieuze feestdagen als Kerst en Pasen worden in ere gehouden door alle generaties. Hierbij worden ook de Griekse gemeenschap en de Griekse kerk genoemd.

Thessaloniki

thessaloniki_qn4skp

Thessaloniki

Op vragen over waar ze oorspronkelijk vandaan komen, schreven zowel Maria als Billy enthousiast over hun geboortestad.

Thessaloniki is met bijna 1 miljoen inwoners (inclusief de voorsteden) de tweede stad van Griekenland. De eeuwenoude stad is gelegen aan de Thermaïsche Golf in de Egeïsche Zee en wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Griekenland; een stad waar het leven dag en nacht bruist! Het is een populaire vakantiebestemming. Enkele bezienswaardigheden zijn; de oude agora - het voormalige sociale en religieuze centrum van de stad tijdens de Griekse en Romeinse perioden, het Galerius paleis, de triomfboog van Galerius (ook wel Kamara genoemd) en de Rotunda van Galerius - oorspronkelijk een mausoleum dat later als kerk en moskee werd gebruikt.
Ana Poli is het oude centrum van de stad met de oude vestingmuren, de Portara poort, de Trigoniou toren, de Eptapirgion vesting, het Vlatadon klooster en de Tuinen van de Pasha.
De Witte Toren, het beroemdste monument en symbool van de stad, bevindt zich aan de levendige boulevard, die zich met haar vele terrassen afgewisseld met parken maar liefst 5 km lang uitstrekt langs de waterkant.

Speciaal voor Maria en Billy en iedereen die Thessaloniki in zijn of haar hart gesloten heeft, is hier een loflied over deze prachtige stad.

Een keertje eten bij "De Griek" in Ermelo?

staf_klaar_voor_de_viering_van_het_35-jarig_bestaan

De familie Botsioglou-Zografopoulou en medewerkers kunnen niet wachten om u weer te kunnen verwelkomen!

Momenteel is het alleen mogelijk om eten te bestellen en af te halen.
Zodra het restaurant weer open mag, bent u van harte welkom!
Kijk voor meer informatie op de website.

Grieks Restaurant Akropolis
Stationsstraat 79
3851 NB Ermelo
T: 0341-560030

En mocht Ermelo voor u te ver weg zijn, ga dan eens eten (halen) bij een Grieks restaurant bij u in de buurt en steun ze in deze moeilijke tijd!
Vorige post
9 / 17
Volgende post

Zoeken in alle postings

  • undraw_web_search_eetr

Andere posts

Oudere posts

Dit artikel delen:

Disclaimer  | Privacy beleid | Algemene voorwaarden

Copyright © 2005 - 2022 | www.het-boekje.nl | Alle rechten voorbehouden.